Klåparns Potatisodling

Varje vår brukade mina föräldrar sätta potatis. Jag brydde mig inte så mycket då, det var ju något som de alltid gjorde förr men det var ändå alltid lite spännande. Kanske skulle man få åka med pappa i traktorn. Skulle det bli nån potatis? Vi brukade ju alltid äta egenodlad potatis och visst var det något speciellt att smaka på den nyupptagna färskpotatisen på midsommarafton. Så nu var det dags för Klåparns potatisodling.

Det har jag ju aldrig gjort så det klarar jag säkert.

Skulle jag verkligen ge mig på det här? Det skulle ju innebära att jag skulle behöva både plöja, harva och kupa potatis. Dessutom skulle de sättas, skördas och sedan förvaras någonstans. Det hade jag ju aldrig gjort förut. Men visst, det borde ju gå att fixa. Alla redskapen som skulle behövas fanns ju, de behövde ju bara servas lite. Det klarar jag säkert

För vad vore det värsta som skulle kunna hända? Kanske skulle det vara att bli kallad för en Klåpare!

Åkern hade legat i träda i säkert 10 år. Troligen skulle inte den lilla tvåskäriga plogen och 135an klara att vända den tjocka grästorven. Grästorven skulle inte hinna försvinna eftersom åkern inte var plöjd förra hösten. Så det fick bli att ta till min gamla Åkerman H7a. Jag skavde bort den översta grästorven och grävde ner den. Tillslut började det likna en åker. En riktig rutinerad bonde hade säkert kallat mig för en Klåpare. Sätta potatis med en grävmaskin.

Denna våren fick min gamla Ferguson 135a gå hårt. Det blev både plöjning, harvning och väldigt mycket sten plockning innan jorden blev hyfsat bra att kupa och börja sätta potatisen i.

Men vilken potatis skulle jag välja? Vad finns det för olika sorter? Det fick bli en resa till Plantagen. Se här några olika sorter. Jag valde flera olika sorter, Minerva, Asterix, Maris Peer och Cherie mm. Någon av sorterna skulle väl kunna trivas hoppades jag. Man skulle ju kunna se vilken som är godast o vilken sort som klarar sig bäst. Lite gödning skulle ju också behövas, så en säck hönsgödsel fick det bli.

Så blev det 1a Maj och det var dags att sätta potatisen. Jorden var ju redan förberedd med gödsel, plöjning, stenplockning och harvning så jag kunde börja med att kupa raderna som potatisen skulle läggas i med traktorn. Efter det la jag i potatisen i raderna med ca en fotlängds avstånd. Därefter kupade jag över potatisen så de täcktes helt med jord. Det är viktigt att den nya potatisen som kommer täcks helt och inte utsätts för solljus. Solljuset gör att potatisen blir grön och giftig och går inte att äta.

Så började äntligen potatisen komma upp.

Efter ca 3 till 4 veckor började potatisen komma upp. Det var nog lite sent om det berodde på att det var för dålig värme eller för torrt har jag ingen aning om. Det kanske någon av er som läser det här som vet?

0
Snälla lämna feedback på det härx
Så det blev ingen färskpotatis till midsommaraftonen men väl någon vecka senare var det dags att plocka upp och smaka de tidiga potatissorterna.

Så kom hösten

Det blev tid att plocka upp de sena potatissorterna innan det blev för kallt i jorden och all potatis skulle bli förstörd. Nu var man ju nyfiken på om det skulle bli många, och stora eller små potatis. Antalet potatisar på varje planta varierade mycket. Det var bara enstaka potatis på en del och kanske upp till 10 stycken i varierande storlek på en del. Det viktiga var ju att inte få stora potatisar. Det brukar ju sägas att dumma bönder får stora potatisar. Fast jag är ju bara en klåpare ingen bonde som provat på att odla potatis.

Efter att all potatis blivit upplockad skulle den ju förvaras någonstans men hur skulle jag göra det? Det får bli en annan dag som jag berättar om det projektet.

Dela gärna Klåparns Inlägg
Facebookpinterestmailby feather
0 0 Röster
Betygsätt Klåparns blogginlägg
Följ
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Flest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Skulle älska dina tankar, vänligen kommenterax
()
x