Förbereda poolen för vinterdvalan

Nu är det kanske lite fel årstid att skriva om hur man vinterförvarar poolen men jag har fått många frågor om hur jag gör.

Visst är det lite tråkigt när hösten kommer och det börjar bli dags att förbereda poolen för vintern. Jag tycker det är roligare på våren att starta upp och en ny sommar står för dörren. Men jag är lika nyfiken på hur ni gör? Kanske är det någon som lärt sig något av vad snö och kyla kan ställa till med? Hur brukar ni förbereda poolen för snö och kyla? Skriv gärna, mejla skicka en bild på er vinterpool.

Rengöring och tömning av poolen

Jag brukar börja med att rengöra poolen så gott det går. Plocka bort löv och annat skräp som lätt brukar lägga sig på botten. Försöka få den så ren som möjligt.

Jag använder en dränkbar pump att pumpa ur vattnet med. Under tiden vattnet pumpas ut, dammsuger jag botten med ett dammsugarmunstycke. En håv är bra att ha till att få bort allt som flyter på ytan. När ytan på vattnet ligger under insugsröret i botten till reningspumpen på poolen stänger jag av den dränkbara pumpen. Då är det ca 20 till 30 cm vatten kvar i poolen.

Sedan skruvar jag bort slangar o kopplingar till pump och filter. Tömmer allt på vatten och rengör filtret. Skimmern, klorinator backventilsrör till solvärmaren och stegen monteras bort.

Jag använder inte sand i filtret utan filterbollar. Hela filterbehållaren blir mycket lättare och jag tycker att bollarna är smidigare att rengöra. Dessutom tycker jag de håller vattnet riktigt rent och kristallklart.

Alla gummitätningar till rörkopplingar brukar jag lägga i vatten så de inte torkar och blir otäta.

Täckning av poolen

Så när poolen är tömd börjar det bli dags att täcka den så det inte blåser i löv och annat skräp. Man skyddar även linern och man motverkar att alger börjar växa. Jag fick testa mig fram lite innan jag kom på en riktigt bra lösning. Det har ju blivit lågbudget variant på hela poolprojektet så det skulle det ju bli i fortsättningen också.

Först började jag med att bygga ihop en takstol som jag monterade tvärs över poolen

Det jag lärde mig av första vintern när jag täckte poolen var att det var för dålig lutning på takstolen så vatten och snö ville inte rinna undan. Genom att höja lutningen blev det mera fall och en bättre avrinning.

Efter att takstolen är monterad skruvar jag fast ett antal reglar runt hela poolen. Jag försöker att skruva alla infästningar i skruvar som redan sitter i golvet. Man skruvar upp några av skruvarna som golvbrädorna är infästa i och fäster sedan reglarna i de gamla hålen, annars skulle det bli fullt med en massa hål i hela golvet efter ett par år. Reglarna ligger lösa i mitten på takstolen.

Sedan skruvar jag fast en massa tvärgående brädor, ju tätare desto bättre så vatten och snö inte samlas mellan reglar o brädor som vattenpölar. I mitten sätter jag tyg så det inte sticker upp några vassa kanter som kan sticka hål på pooltäcket som sedan läggs över och skyddar allt. I ytterkant runt pooltäcket fäster jag ganska tätt en massa korta brädklossar som håller täcket fast i golvet. Det här pooltäcket har varit med några år och några lagningar har det blivit, men några små hål gör inget om det blir.

Så var då poolen klar för vinterdvalan. Det finns säkert många andra kanske enklare sätt att täcka sin pool. Jag har haft funderingar på att konstruera ett rullbart golv att enkelt bara rulla över poolen men på grund av att det inte finns så mycket utrymme runt poolen så har jag inte kommit på någon bra lösning. Dela gärna med er om hur ni gör när ni förbereder poolen för vinterdvalan.

/ Klåparn

Dela gärna Klåparns Inlägg
Facebookpinterestmailby feather

Klåparns Potatisodling

Hur man odlar potatis

Varje vår brukade mina föräldrar sätta potatis. Jag brydde mig inte så mycket då, det var ju något som de alltid gjorde förr men det var ändå alltid lite spännande. Kanske skulle man få åka med pappa i traktorn. Skulle det bli nån potatis? Vi brukade ju alltid äta egenodlad potatis och visst var det något speciellt att smaka på den nyupptagna färskpotatisen på midsommarafton. Så nu var det dags för Klåparns potatisodling.

Det har jag ju aldrig gjort så det klarar jag säkert.

Skulle jag verkligen ge mig på det här? Det skulle ju innebära att jag skulle behöva både plöja, harva och kupa potatis. Dessutom skulle de sättas, skördas och sedan förvaras någonstans. Det hade jag ju aldrig gjort förut. Men visst, det borde ju gå att fixa. Alla redskapen som skulle behövas fanns ju, de behövde ju bara servas lite. Det klarar jag säkert

För vad vore det värsta som skulle kunna hända? Kanske skulle det vara att bli kallad för en Klåpare!

Åkern hade legat i träda i säkert 10 år. Troligen skulle inte den lilla tvåskäriga plogen och 135an klara att vända den tjocka grästorven. Grästorven skulle inte hinna försvinna eftersom åkern inte var plöjd förra hösten. Så det fick bli att ta till min gamla Åkerman H7a. Jag skavde bort den översta grästorven och grävde ner den. Tillslut började det likna en åker. En riktig rutinerad bonde hade säkert kallat mig för en Klåpare. Sätta potatis med en grävmaskin.

Denna våren fick min gamla Ferguson 135a gå hårt. Det blev både plöjning, harvning och väldigt mycket sten plockning innan jorden blev hyfsat bra att kupa och börja sätta potatisen i.

Men vilken potatis skulle jag välja? Vad finns det för olika sorter? Det fick bli en resa till Plantagen. Se här några olika sorter. Jag valde flera olika sorter, Minerva, Asterix, Maris Peer och Cherie mm. Någon av sorterna skulle väl kunna trivas hoppades jag. Man skulle ju kunna se vilken som är godast o vilken sort som klarar sig bäst. Lite gödning skulle ju också behövas, så en säck hönsgödsel fick det bli.

Så blev det 1a Maj och det var dags att sätta potatisen. Jorden var ju redan förberedd med gödsel, plöjning, stenplockning och harvning så jag kunde börja med att kupa raderna som potatisen skulle läggas i med traktorn. Efter det la jag i potatisen i raderna med ca en fotlängds avstånd. Därefter kupade jag över potatisen så de täcktes helt med jord. Det är viktigt att den nya potatisen som kommer täcks helt och inte utsätts för solljus. Solljuset gör att potatisen blir grön och giftig och går inte att äta.

Så började äntligen potatisen komma upp.

Efter ca 3 till 4 veckor började potatisen komma upp. Det var nog lite sent om det berodde på att det var för dålig värme eller för torrt har jag ingen aning om. Det kanske någon av er som läser det här som vet? Så det blev ingen färskpotatis till midsommaraftonen men väl någon vecka senare var det dags att plocka upp och smaka de tidiga potatissorterna.

Så kom hösten

Det blev tid att plocka upp de sena potatissorterna innan det blev för kallt i jorden och all potatis skulle bli förstörd. Nu var man ju nyfiken på om det skulle bli många, och stora eller små potatis. Antalet potatisar på varje planta varierade mycket. Det var bara enstaka potatis på en del och kanske upp till 10 stycken i varierande storlek på en del. Det viktiga var ju att inte få stora potatisar. Det brukar ju sägas att dumma bönder får stora potatisar. Fast jag är ju bara en klåpare ingen bonde som provat på att odla potatis.

Efter att all potatis blivit upplockad skulle den ju förvaras någonstans men hur skulle jag göra det? Det får bli en annan dag som jag berättar om det projektet.

Dela gärna Klåparns Inlägg
Facebookpinterestmailby feather

Klåparns Svartvinbärsgelé

Hur man gör svartvinbärsgele
Hur man gör svartvinbärsgele
Klåparns Svartvinbärsgelé

Var ute på gården där jag en gång växte upp. Fortfarande finns de gamla vinbärsbuskarna kvar och visst hade det blivit en hel del vinbär. Kanske skulle det gå att göra svartvinbärssaft eller gelé? Jag plockade en liter svarta vinbär. Inte så mycket men bättre lite och testa om det blir gott. Hm……. Vad tycker du man skulle kunna hitta på att göra med dem? Finns säkert mycket man kan göra? Vet att min mamma brukade göra vinbärsgelé. Den stora frågan är ju om jag verkligen skulle klara att göra gelé? Men jag säger väl som jag brukar. Det har jag aldrig provat så det klarar jag säkert.

Så väl hemma.

Jag började med att skölja av bären i ett såll. La dem sedan i en kastrull och hällde i 1 dl vatten. Kokade dem i cirka 5 minuter och mosade bären mot kanterna av kastrullen. Jag hällde bären i en silduk och lät saften rinna igenom silen. Sedan mätte jag saften och hällde tillbaka den i kastrullen jag tillsatte 1 dl gelésocker per dl saft. Alltså lika mycket gelésocker som saft. Sedan kokade jag upp saften och skummade av den. Burkarna som jag hällde gelén i värmde jag lite i ugnen för att de inte skulle spricka innan jag slutligen hällde upp den varma gelén i burkarna. Jag fyllde burkarna så fulla det gick och sedan satte jag på locket och vände på burken för att få ur så mycket luft som möjligt. Här hittar ni de få ingredienserna.

INGREDIENSERNA till Klåparns svartvinbärsgelé.

  • 1 l svarta vinbär.
  • 1 dl vatten.
  • cirka 4-5 dl gelésocker.
Hur man gör svartvinbärsgele

Och visst blev det gott! Ganska fantastiskt att det går att göra så god gelé av vinbär från de buskar som fortfarande växer och frodas i mitt gamla barndomshem. Att göra som min far o mor och många flera i generationer tillbaks i tiden gjorde (kanske gjorde jag det på ett enklare sätt än förr), kändes kul och visst klarade jag det fast jag aldrig gjort något sådant förut.

/ Klåparn

Dela gärna Klåparns Inlägg
Facebookpinterestmailby feather

Under den gamla mattan.

Idag blev det golvläggning. Den gamla plastmattan skulle bytas ut mot ett klickgolv.

Under den gamla plastmattan låg ytterligare en plastmatta och en masonit. Det gamla trägolvet var ju ganska fint men det var uppsågat under elementet. Masonitskivan var spikad med massor med små spik.

Det är nog många som skulle slipat golvet och oljat det? Behållt det gamla? Bytt ut till nytt äkta trägolv? Vad skulle ni gjort?

Många skulle nog tycka att jag är galen som lägger in ett klickgolv men känns som tiden inte räcker till att slipa o lacka eller byta ut till nytt äkta trägolv så det fick bli ett klickgolv.

Kanske finns det tid i framtiden att ta fram det gamla golvet igen och renovera det. Nu vet jag ju hur det ser ut under, under den gamla mattan.

Dela gärna Klåparns Inlägg
Facebookpinterestmailby feather