Var ute på gården där jag en gång växte upp. Fortfarande finns de gamla vinbärsbuskarna kvar och visst hade det blivit en hel del vinbär. Kanske skulle det gå att göra svartvinbärssaft eller gelé? Jag plockade en liter svarta vinbär. Inte så mycket men bättre lite och testa om det blir gott. Hm……. Vad tycker du man skulle kunna hitta på att göra med dem?
Så väl hemma.
Jag började med att skölja av bären i ett såll. La dem sedan i en kastrull och hällde i 1 dl vatten. Kokade dem i cirka 5 minuter och mosade bären mot kanterna av kastrullen. Jag hällde bären i en silduk och lät saften rinna igenom silen. Sedan mätte jag saften och hällde tillbaka den i kastrullen jag tillsatte 1 dl gelésocker per dl saft. Alltså lika mycket gelésocker som saft. Sedan kokade jag upp saften och skummade av den. Burkarna som jag hällde gelén i värmde jag lite i ugnen för att de inte skulle spricka innan jag slutligen hällde upp den varma gelén i burkarna. Jag fyllde burkarna så fulla det gick och sedan satte jag på locket och vände på burken för att få ur så mycket luft som möjligt. Här hittar ni de få ingredienserna.
INGREDIENSERNA till Klåparns svartvinbärsgelé.
- 1 l svarta vinbär.
- 1 dl vatten.
- cirka 4-5 dl gelésocker.
Och visst blev det gott! Ganska fantastiskt att det går att göra så god gelé av vinbär från de buskar som fortfarande växer och frodas i mitt gamla barndomshem. Att göra som min far o mor och många flera i generationer tillbaks i tiden gjorde (kanske gjorde jag det på ett enklare sätt än förr), kändes kul och visst klarade jag det fast jag aldrig gjort något sådant förut.
/ Klåparn
Dela gärna Klåparns Inläggby